Lvov - Ukrajina 5. - 8.2

Lvov - Ukrajina 5. - 8.2

V napjaté době rusko-ukrajinských vztahů si člověk na místě uvědomí, proč je dobré být občanem EU... 

70 km od polských hranic na východ a hodinu letu z Pardubic jste v jiném světě. Ano, byl jsem přesně před dvěma roky v Černobylu a bydlel několik dní v Černihivu, ale organizovaná návštěva Pripjati a focení urbexu v Černihivu neukáže aspoň trochu obyčejný život v ukrajinském městě. A to Lvov patří mezi více evpropská města než ostatní...

Lvov je sedmé největší město Ukrajiny a má přes 700 tis. obyvatel. Jeho historie je velmi bohatá a košatá. Je neuvěřitelné vidět z dnešního pohledu, kde byl a jaký význam Lvov měl od 18. století do začátku 20. Je mi líto, že poválečné uspořádání Evropy nehledělo na historické souvislosti a zejména kvůli oběma válkám v minulém století je Lvov matným obrazem své bývalé slávy, krásy a významnosti.

Kdo se chce něco dozvědět o Halíči, jejímž hlavním městem Lvov byl, nechť si pustí tohle povídání (Díky Jan Krabice)

Přilétáte z Pardubic na lvovské letiště a vidíte tohle... Rozsáhlý "Spořilov" kam se podíváš.... Možná vidíte vpravo vysílač, tam někde pod ním je historické jádro města...

Letiště ve Lvově je malé a srozumitelné. I když vás nesmí zaskočit pasová kontrola včetně dokladu jejich cestovního covid pojištění a kontroly EU Covid pasu (čtečku na něj nemají). Je nezvyklé, že stojíte frontu i v cestě ven z letiště...no jsme mimo EU.

Úkol číslo jedna - koupit místní simkartu do mobilu. Kvůli datům a mapám a celkově ke komunikaci s domovem. Volat a datovat přes českou simku je neuvěřitelně nevýhodné. Takže v trafice v hale koupit 20GB a 700hod. volání za neuvěřitelných 200 hřiven (170Kč)... Kdyby Krabice nepotřeboval nutně kouřit, je dobré vyměnit simku v mobilu hned uvnitř haly. Venku to fakt s ohledem na chladné počasí nebyl nejlepší nápad.

Úkol číslo dvě - dostat se do místa ubytování. Nebylo by to již známé kolektivní snížení inteligence, abychom místo cesty trolejbusem do centra města za 8Kč za každého nezvolili lákavou nabídku černého taxi. Ukecali jsme ho na konec na cca 300Kč, ale trapnost, že jsme naletěli jako obyčejní turisti, mě osobně dost štvala... (pozn. Uber a Bolt jezdí standardně tu samou cestu za 100Kč - tak příště...)

Úkol číslo tři - najít ubytování nám usnadnil černý taxikář, protože nás dovezl až před dveře domu. Pan domácí nás už čekal...

Je zřejmé, že jsme na Ukrajině... Ubytko hezký. 2+1 za 1300,- Kč za jednoho na tři noci... jen jaksi tak trochu ukrajinský. Plynová karma na teplou vodu si jede ve svým režimu (tedy random proces při sprchování) a i když topí velký kachlový kamna na plyn, tak po odchodu pana domácího nás zachraňují přímotopy v každé místnosti. Ale jinak v pohodě... 

Lvov vás okouzlí atmosférou kaváren a restaurací. Opravdu na každém rohu otevřená kavárna... a lékárna. I o víkendu. Ceny v restauracích na dvou třetinách našich cen. Káva za hubičku... a výborná. Stejně jako pivo.

Nenechte si ujít "Žebírkárnu" tedy Ribs restautant v centru. Zážitek:

      

Obecně lze doporučit všechny kavárny v centru. Kredens café nebo Lviv Cofféé Manufakture:

Možná jen někomu nebude po chuti slavná Cat Café, kde vám kočky lezou i po zádech. Navíc k tomu nepohodlné lavice na sezení... no nevím:

  

Kamarádi o mně vědí, že miluju tramvaje. Že za nimi běhám ať v jsem v Bordeaux, Rize či Budapešti. Tady jsem trochu taky dokumentoval staré tramvaje, které by však jinde patřily do muzea. Více na instagramu zde

 

Je na každém kroku zřejmé, že Lvov ztratil svou pozici evropského kulturního centra s mnoha společně žijícími národnostmi a církevními denominacemi. Římští katolíci, řečtí katolíci i arménští katolíci tu žili společně se židy. Halič po připojení k habsburské říši byla místem tolerance a rozkvětu vzdělanosti i pod neopominutelným vlivem Čechů, Moravanů a Slezanů.

Dnes je to z vnějšího pohledu zanedbané město. Sovětská i ukrajinská vláda si s tímto dědictvím očividně nevěděla a nyní neví rady. Smutným svědectvím je i moje reportáž a soubor fotografií, které jsem soustředil do této galerie nebo sem, do filmové prezentace. I úvodní a problematická fotka s nápisem Sláva Ukrajině ve spojení se svastikou dokazuje rozpolcenost Ukrajiny. 

Snad budu mít možnost se sem ještě podívat. I kvůli tomu, že tu žijí lidé o kterých vím, nebo se kterými jsem měl možnost se potkat. Díky Alino za hezký večer. A díky kluci Tom Šrejber a Jan Krabice...

Jinak třídenní výlet (dva celé dny ve Lvově + příletový den tedy + odpoledne a odletový den - odlet už v 6:00) vyšel bez jídla na 2 tis. korun (750 letenka, a 1250 Kč ubytování, simkarta a taxi z a na letiště)